• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Forklift Çeşitleri


Forklift Çeşitleri

Forkliftler kullanım amacına göre üçe ayrılır.Dizel, lpg, elektrikli forklift ( akülü forklift )

Kullanılan yakıta Çinsine göre dizel, elektrikli ( akülü forklift ) ve LPG olarak üretilmektedir. Dizel forkliftler, kullanım ve ikinci el forklift olarak en yaygın forklift tipleridir. Yakıt ikmalinin hızlıca gerçekleştirilir ve zaman kaybına neden olmaz. Elektrikli forkliftler ise kapalı alanlarda ve LPG’nin risk oluşturduğu fabrikalar ve depolarda kullanılır. Bu forkliftler herhangi bir egzoz gazı olmadığı için kapalı alanlardaki havayı kirletmez. Bunun yanısıra forkliftler kullanım amacına ve ihtiyacına göre farklı tiplerde üretilmektedir. Forklift çeşitleri yakıtına ve tiplerine göre şöyle incelemeliyiz.


Yakıt Cinsine Göre Forkliftler

Dizel forklift

Yakıt olarak motorin ( mazot ) kullanılan forklift çeşitleridir. Kullanımı çok yaygındır. Fabrika dışı veya açık alan kullanımı için idealdir. Islak ve çamurlu zeminlerden etkilenmezler. Yakıt ikmali basittir. Yakıt bitmeye başladığında kolayca yeniden doldurulabilir. Yüksek hız, stabilite, düşük torkta çalışma gibi dizelden gelen avantajları vardır. Dizel forkliftler diger iş makineleri ne göre daha güçlü makinelerdir. ürün tamir ve bakım maliyetleri daha düşüktür. Yüksek kaldırma kapasitesi ve geniş kullanım yelpazesi sunar. Diğer forklift tiplere göre daha ucuzdur. Bu yüzden ilk maliyet açısından tercih sebebidir. Dizel forkliftler diğer forklift tiplerine göre daha az bakım gerektirir ve bakım aralıkları daha seyrektir. 

Dizel forkliftlerin dezavantajlarına baktığımızda ise çoğunlukla fosil yakıt kullanımından dolayı çevreye ve doğaya verdiği zararlardan gelmektedir. Fosil yakıt kullanımından dolayı egzoz gazı salınımı yapmaktadır ve gürültülü çalışmaktadır. Bu yüzden kapalı alanda uzun süre kullanılmaması gerekir. Büyük ebatlarından dolayı kullanılan mekanda daha fazla hareket alanı gerekebilir. Elektrikli modellere göre yakıt daha pahalıdır. Yanıcı yakıttan dolayı bazı kullanım alanlarında kullanımı tehlikeli olabilir.


Elektrikli Forklift ( akülü forklift ) ( şarjlı forklift )

Elektrikli forkliftler enerji kaynağı olarak elektriği kullanan forklift çeşididir. Sıvı yakıt kullanmadığı için egzoz gazı salınımı yoktur. Çevreye zararlı değildir. Kapalı alanlar için kullanımı uygundur. Elektrik kullandığı için fabrika alanında yakıt istasyonuna ihtiyaç yoktur. Sıvı yakıtlara göre yakıt tasarrufu sağlar. Sessiz çalışma olanağı sağlar. Motoru için herhangi bir soğutma sistemi kullanmasına gerek yoktur. Karşı ağırlık olarak elektrik bataryası kullanılır. Bu yüzden ek bir ağırlığa ihtiyacı yoktur. Arızalanması durumumunda dizel forkliftlere göre servis ücreti ve tamiri yüksektir.

Elektrikli forkliftlerin bazı dezavantajları ise batarya dolum istasyonları kurulması gerekebilir.Uzun Süreli çalışmalara uygun degildir İlk üretim maliyeti yüksektir. Bataryası ağır olması nedeniyle batarya değişimi için ekstra kaldırma araçlarına ihtiyaç lazım olabilir. Kapasitesi sınırlıdır. Bu yüzden yüksek kaldırma yükü istenen durumlar için kullanımı uygun değildir. Dizel forkliftler gibi fazla zorlamaya gelmez.


LPG'li forklift

LPG’li forkliftler yakıt olarak propan gazını kullanan forklift çeşididir. İlk alım maliyetleri düşüktür. Bazı çeşitlerinde elektrikli forkliftlerden daha kapasiteli çalışabilmektedir. Yönetmelikleri sağlamak koşuluyla kapalı alanlarda çalışmaya uygundur. Çevreye zararı dizel forkliftlere oranla daha azdır.

LPG’li forkliftlerin de bazı dezavantajları ise forklift arkasında bulunan ağırlığın üzerindeki lpg tankı geri görüş açısını olumsuz etkiler.Önünüzü göremiyecek kadar yüksek malzeme taşıma sırasında uzun süre geri gitmek zorunda kalındığı zaman lpg tankı görüş açısı bakımından sıkıntılı olabiliyor. Yakıt sisteminde kaçak olma ihtimali vardır. Bu yüzden operatör bu konuda eğitimli olmalıdır. Soğuk havalarda çalıştırılması ve yüksek performans alınmasında sorunlar çıkabilir.

  
1577 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam38
Toplam Ziyaret187733